II edycja konferencji „Szansa dla Zabytków 2013”

W dniach 13-14 czerwca 2013  w Ufficio Primo oraz w Muzeum Pałacu w Wilanowie odbyła się II edycja  ogólnopolskiej konferencja „Szanse dla Zabytków 2013”. Organizatorami byli Fundacja Książąt Lubomirskich,  Mazowiecki Wojewódzki Konserwator Zabytków i biuro badań i dokumentacji zabytków EwidencjaZabytków.pl.

Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął - Prezydent RP Bronisław Komorowski.

Fundacja Książąt Lubomirskich, której prezesem jest Jan Lubomirski  aktywnie angażuje się w działalność na rzecz rewitalizacji, rozwoju i poszukiwania nowych, efektywnych funkcji dla obiektów zabytkowych. Organizacja aktualnie wspiera między innymi remonty zamku i kościoła klasztornego w Wiśniczu  oraz stara się wspomagać finansowo inne wartościowe projekty.

Do udziału w konferencji zarejestrowało się blisko 200 osób. Uczestnikami konferencji byli m.in. przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, osoby ze świata nauki, kultury i biznesu. Wśród zaproszonych gości znaleźli się: Bogdan Zdrojewski (Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego), Hanna Gronkiewicz - Waltz (Prezydent Stołecznego Miasta Warszawy), Piotr Brabander (Stołeczny Konserwator Zabytków) i wielu innych.  Honorowym gościem był Hank Dittmar – dyrektor generalny Fundacji Księcia Karola.

Jan Lubomirski wraz z Hankiem Dittmarem wzięli udział w spotkaniu z ministrami Olgierdem Dziekońskim i Maciejem Klimczakiem w Pałacu Prezydenckim. Wydarzenie towarzyszyło konferencji „Szansa dla Zabytków 2013”.

Tegoroczna konferencja daje uczestnikom możliwość przedstawienia własnych projektów i planowania ochrony dorobku ważnego dla wszystkich Polaków. Jest platformą wymiany doświadczeń, wiedzy i wartościowych rozwiązań, które mają wpływ na zachowanie Dziedzictwa Narodowego. To wreszcie okazja do poznawania i kuluarowych rozmów w gronie osób, których pasją jest architektura zabytkowa. Organizatorzy wierzą, że nowe przedsięwzięcie, przyczyni się do wykorzystania w jak najlepszy sposób pozostawionej spuścizny.