Ekologia

Fundacja Książąt Lubomirskich dostrzega konieczność włączenia się w działalność na polu ekologii. Inspiracją do podjęcia działań w tym zakresie były projekty realizowane w najnowocześniejszych krajach. Ich sukces przekłada się na jakość życia jednostek i całych społeczności.

Fundacja Książąt Lubomirskich popiera działania Green Cross Poland – polskiej filii Międzynarodowego Zielonego Krzyża, założonej przez Dominikę Kulczyk-Lubomirską. Fundacja Zielonego Krzyża tworzy platformę dialogu i współpracy miedzy przedsiębiorcami, przedstawicielami władz, organizacji ekologicznych i naukowcami. Zadaniem organizacji jest promowanie ochrony przyrody w sferze gospodarczej i prawnej. Zielony Krzyż wypracowuje wspólne wzorce postępowania, promuje postawy proekologiczne, bierze udział w projektowaniu korzystnych rozwiązań prawnych. Podejmuje szereg projektów związanych z racjonalnym wykorzystaniem ograniczonych zasobów naturalnych, między innymi wody pitnej.