„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - o rewitalizacji tradycyjnej polskiej kuchni

Żurek, kotlety schabowe, kapusta kiszona, bigos – oto wyobrażenie przeciętnego Polaka o polskiej kuchni. Wydaje nam się, że wiemy już o niej wszystko i nic nie może nas zaskoczyć, więc zgodnie z obecną modą poszukujemy kulinarnych nowości.

Efektem „odkrywania” zagranicznych smaków są wszechobecne budki z kebabami, chińszczyzną czy hot-dogami – potrawami, które weszły w jadłospis wielu Polaków i rewolucjonizują „polską” kuchnię. Czy oznacza to, że za 15 lat Polacy zapomną nawet o schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą? Może właśnie nadeszła pora, by zadbać o pamięć  tradycyjnej polskiej kuchni, czy nawet o poszerzenie wiedzy na ten temat?

Okazuje się, że nasza narodowa kuchnia ma nam wiele do zaoferowania i odkrywanie nowych smaków nie musi wiązać się z kolejnymi poszukiwaniami. Muzeum Pałac w Wilanowie stawia sobie za cel przybliżenie Polakom bogactwa dziedzictwa kulinarnego – od wielu lat prowadzi badania dawnej obyczajowości, kultury stołu i smaku staropolskiego.

W ramach rewitalizacji staropolskiej tradycji kulinarnej i przybliżenia jej społeczeństwu, nakładem Muzeum Pałacu w Wilanowie, Fundacji Książąt Lubomirskich i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika wydana została pierwsza polska książka kucharska napisana przez Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza Lubomirskich, w 1682 r. - „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”. Pozycja ta jest bezcennym źródłem informacji o staropolskich smakach i otwiera serię poświęconą kulturze stołu w epoce nowożytnej, Monumentae Poloniae Culinaria. Opisane tu potrawy zaspokajają nie tylko apetyt, ale również pragnienie niezwykłego przeżycia - kucharz może poczuć się niczym artysta, przygotowując dania wedle staropolskich przepisów. Kuchmistrz Jerzy Poznański z Muzeum Pałacu w Wilanowie przekonuje, że kuchnia dawnej Rzeczypospolitej to nieprzebrane bogactwo smaków, współcześnie zapomnianych lub zepsutych chemią.

Nowy program edukacyjny Muzeum Pałacu w Wilanowie pt. ,,Dziedzictwo kulinarne dawnej Rzeczypospolitej" zainaugurowała kolacja w warszawskiej restauracji ,,Kresowiak", która odbyła się 13 stycznia 2012 roku. Stół zastawiono takimi potrawami, jak karp z miodownikiem,  polewka rozmarynowa z figatellami, gęś warzona w węgrzynie z gąszczem agrestowym i babą grochową czy pierogi drożdżowe z konfektem różanym. Wszystkie dania zostały przygotowane przez przeszkolonych kucharzy, według tradycyjnych receptur.

Degustacji towarzyszyły barwne opowieści znakomitych gości, wśród których znaleźli się m.in. Jarosław Dumanowski, Jerzy Poznański, Jan Lubomirski-Lanckoroński, Dominika Kulczyk-Lubomirska, Paweł Jaskanis, minister Maciej Klimczak, Dariusz Bartoszewicz, Jarosław Krawczyk i wielu innych. Przy suto zastawionym stole goście toczyli rozmowy o propagowaniu idei ponownego wprowadzenia dań kuchni staropolskiej do współczesnego menu oraz o tym, jak staropolska tradycja kulinarna może wspierać współczesną promocję Polski.

Taka rekonstrukcja to wielkie wydarzenie i uczta w towarzystwie historyków, wprowadzających w tajniki staropolskich cudów kulinarnych. Zachęcamy również i Państwa do kulinarnej podróży w czasie. Kolejne rekonstrukcje już niebawem pojawią się w ofercie Kresowiaka.



PoprzednieNastępne
ZAPRZYJAŹNIONE FUNDACJE

PARTNERZY FUNDACJI:




Ten serwis wykorzystuje pliki cookies w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.